Uluslararası nitelikte, Türkiye ve bölgesinde “Yangın-Güvenlik-Entegrasyon” sistemleri alanında en yenilikçi “Teknolojik” çözümleri “ulusal” ve “uluslararası” standartlara (EN, NFPA, IMO vb.) uygun kalite belgelerine (LPCB, VdS, UL, FM vb.) sahip ürünler sunarak faaliyet göstermekteyiz.

Raylı Sistem Araçları için Özel IRIS ve SIL Sertifikalı Yangın Algılama ve Söndürme Sistemleri

Anasayfa Raylı Sistem Araçları için Özel IRIS ve SIL Sertifikalı Yangın Algılama ve Söndürme Sistemleri
ENTEGRE BİNA TEKNOLOJİLERİ
YANGIN KORUNUM SİSTEMLERİ

Genel Tanıtım ve Sistem Broşürü

Firmamız hakkında detaylı bilgi almak için broşürümüze inceleyiniz.
PDF indir

Raylı Sistem Araçları için Özel IRIS ve SIL Sertifikalı Yangın Algılama ve Söndürme Sistemleri

Raylı Sistemler Yangından Korunma Konsepti 


Protek Mühendislik, Raylı Sistem Projeleri için önde gelen yangın koruma çözümleri tedarikçisidir. Servis portföyü, yangın koruma sistemlerinin kurulumu ve bakımı için danışmanlık çalışmalarından, parça tedarikinden ve komple sistemlerden tam hizmet çözümleri içerir. 

  • Azaltılmış iş kesintisi maliyetleri
  • Raylı Sistem araçlarınındaha fazla kullanılabilirliği 
  • Daha düşük sigorta maliyetleri
  • Daha esnek yapı
  • Daha kısa uygulama süreleri
  • Onay şartlarına uygunluk
  • Sınır ötesi trafiğin etkinleştirilmesi

Sunulan hizmet yelpazesi, yangın algılama ve yangınla mücadele teknolojisinin tüm önemli unsurlarını ve ayrıca demiryolu teknolojisi için özel olarak tasarlanmış ek ürünleri kapsamaktadır. Bu, daha sıkı taleplerin karşılanması gereken (ör. Güvenlik bütünlüğü seviyeleri) bu tür uygulamaları da kapsar. 

Raylı Sistem Uygulamaları 

FOGTEC Raylı Sistem çözümleri, çok çeşitli araç tiplerinde ve konseptlerinde en farklı uygulamalarda bulunabilir. Çoğu durumda, bu sistemlerin kurulu olduğu alanlar aşağıdaki gibi kategorize edilebilir: 

  • Motor odaları (dizel ve elektrikli lokomotifler)
  • Yolcu vagonları (yerel ulaşım trenleri, ana hat binek araçları ve yataklı arabalar)
  • DMU’lar(güç paketleri ve jeneratörler) 
  • Kontrolpanoları(yüksek, orta ve düşük voltaj) 
  • Hidrolik donanım (parça inşaat makineleri ve özel araçlar)
Özelleştirilmiş Yangın Koruma Sistemleri Tasarımı

Temel duruma, ilgili onay konularına ve bireysel çözüm yaklaşımlarının avantaj ve dezavantajlarına dair kapsamlı bir değerlendirme yaptıktan sonra, müşteriyle işbirliği içinde bir araç-özel konsept üretilir. 

Fizibilite, projenin bu erken aşamasında bile sürekli olarak değerlendirilmektedir. Tasarım aşaması boyunca, montaj maliyetlerini en aza indirmek için bileşenler bir araya getirilip optimize edilebilir. 

Bu, yangın koruma bileşenlerinin diğer montaj gruplarına entegrasyonu ve birbirleriyle etkileşimleri söz konusu olduğunda özellikle önemlidir. İlgili imalat sürecine entegrasyon, müşteri ile yakın işbirliği içinde gerçekleştirilir. 

 

Etkili yangınla mücadele, etkin yangın tespitine dayanır. Protek, hem standart yangın algılama modülleri hem de kişiye özel sistemler sunmaktadır. Basit ve ekonomik izleme çözümleri, SIL gibi uygulamalar için daha zorlu çözümlerin yanı sıra devreye sokulabilir. 

Duman dedektörleri, nokta ve lineer ısı dedektörleri, duman emme sistemleri ve yangın algılama panelleri gibi sistem bileşenleri çeşitli teknik tasarımlarda mevcuttur.

Yangın Algılama Sistemi Dizayn Konsepti ve Gerçek Zaman Testi 

Onay sürecinin bir parçası olarak, Temsilcisi olduğumuz FOGTEC firmasının laboratuvarlarında gerçek yangın testleri yapılabilir veya gerçek araçlarda duman testleri yapılabilir. Bu testler, yangın dedektör elemanlarının farklı durumlarda konumlandırılması için gerekli kanıtları sağlar. Bu çalışma, sertifika yetkilileri ve yetkililerle yakın işbirliği içinde düzenli olarak yürütülmektedir. 

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri – Güvenlik, EsneklikEkonomi 

FOGTEC IRIS ve SIL sertifikalı yangın alarm sistemleri, tramvay gibi küçük uygulamalardan karmaşık yüksek hızlı tren uygulamalarına kadar çok çeşitli çözümler ve ürünler içermektedir. Noktasal (Optik duman, ısı, kombine) dedektörler, doğrusal sıcaklık dedektörleri, hassas hava örneklemeli duman dedektörleri, gaz sensörleri, video analiz sistemleri, insan-makine etkileşim arayüzleri ve ekranları (HMI) gibi birçok uygulama için çeşitli bileşen alternatifleri mevcuttur. 

1000 Serisi – Küçük Bütçeli Uygulamalar 

1000 ürün serisi sistem bileşenleri basit, düşük maliyetli tasarıma sahiptir. Bireysel alanların (kabin, wc, teknik olanlar vb.) veya tüm aracın korunmasını sağlar. 1000 serisinin yazılım gereksinimleri yoktur, ancak daha sonra ihtiyaç olması durumunda bir veri arayüzü ile daha karmaşık modüller sisteme eklenebilir. Tüm bileşenler EN 50155 ve EN 50121 demiryolu standartlarına ve FOGTEC Raylı Sistemler ailesinin yüksek kalite standartlarına uygundur.

3000+ serisi – Sadece Demiryolu İçin tasarlanmış

 

FOGTEC 3000 + serisi Sistemler, yangından korunma konusunda ayrıcalıklı yere sahiptir. FOGTEC 3000 + serisi, inşaat teknolojisi, havacılık veya denizcilik sektörlerinden türetilmek yerine tamamen demiryolu taşımacılığı için özel olarak geliştirilmiştir. SIL 2 seviyesine kadar tam sistem mimarisine olanak tanıyan aşağıda açıklanan tüm ilgili demiryolu endüstrisi standartlarına uygundur: 

  • Fire protection on railway vehicles EN 45545:2013-08 
  • Electronic equipment used on rolling stock EN 50155:2007-07 
  • Electromagnetic compatibility EN 50121-3-2:2006-07 
  • Insulation coordination EN 50124-1:2001-03 
  • Shock and vibration EN 61373:1999-04 

En güçlü yönlerinden biri, sistem mimarisi tanımlandığında, bir araç platformunun güvenlik seviyesinin belirlenmesini sağlayan yüksek esneklik derecesidir. Bunun ötesinde, yeni yangın dedektörleri, araç üreticilerinin tasarım özgürlüğünü kısıtlamayan ilave bir faydalara sahiptir.  

Diğer güçlü özelliği ise marka şartı olmadan bütün Araç Kontrol Sistemi Ünitesi – VCU üreticilerinin ürünlerine kolay bir şekilde entegre olabilmeksidir. CANBus, TCP/IP vb. entegrasyonlara açıktır.  

7000 serisi – Yüksek Hassasiyetli Duman Emiş Teknolojisi

7000 serisi, duman aspirasyon teknolojisini kullanır ve yangın olaylarının tespiti ve izlenmesi için karmaşık teknik çözümler sunar. Teknoloji, CCTV sistemleri için çeşitli veri arayüzleri, gaz ve kızılötesi sensörler ve görüntü analiz sistemlerini içermektedir. 7000 serisi ürün portföyü, veri ağ geçitleri (örneğin WTB, Profibus üzerinde kullanım için), GSM uzaktan erişim sistemleri (örneğin kontrol merkezlerinden veya servis konumlarından hata analizi için) ve insan-makine arayüzleri olarak işlev gören çeşitli ekranlar ile desteklenebilir. 

 

Yangınla Mücadele Sistemleri – Güvenlik, Koruma, Hasar Minimizasyonu 

FOGTEC yangın söndürme sistemleri, raylı sistemlerin güvenlik seviyesini artırırken, kullanılabilirlik ve bütçenizin bütünü üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Verimliliği tam ölçekli yangın testlerinde onaylanmış ve bağımsız uzman kuruluşlar tarafından sertifikalandırılmıştır. 


Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemleri – İnsanlar ve Makineler İçin Maksimum Güvenlik

Yüksek basınçlı su sisi sistemleri yangın söndürme sistemleri sektöründe yerini sağlamlaştırmış güvenilir bir teknoloji haline gelmiştir. Raylı Sistem projelerinde, özellikle yolcu kabinleri, dizel güç paketleri, dizel ve elektrikli lokomotifler ve özel amaçlı araçların korunması için kullanılmaktadır. FOGTEC tarafından Raylı Sistemler için geliştirilmiş yüksek basınçlı su sisi sistemleri, yolcu alanlarının ve teknik alanların korunması söz konusu olduğunda özel avantajlar sunar. Küçük yapı boyutları, küçük boru çapları ve nispeten hafif olmaları nedeniyle, raylı taşıtlarda güçlendirme kurulumu kolay ve düşük maliyetlidir. Düşük yaşam döngüsü maliyetleri ve yüksek güvenilirlik, watermist sisteminin özellikleridir. 

Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri – Teknik Ekipmanların Korunması 

Gazlı yangın söndürme sistemleri, teknik ekipmanı içeren kapalı alanlarda kullanım için uygundur. Sistemler kompakttır ve kontrol panoları veya ana sistemlere kolayca entegre edilebilir. Çoğu uygulamada gazlı yangın söndürme sistemi olarak nitrojen (N2-Azot) seçilir. İnert olan nitrojen gazı kimyasal söndürme gazları gibi zararlı yan ürünler üretmez. Ayrıca, genellikle teknik ekipman üzerinde hiçbir zararlı etkisi yoktur. Toksik olmayan bir gaz olarak, Avrupa genelinde ulaştırma sektöründe nitrojen söndürme sistemlerinin kullanımı konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. 

Aerosol Yangın Söndürme Sistemleri – Düşük Maliyetli ve Sağlam 

Düşük maliyetli olmasının yanı sıra, aşırı zorlanmış ortam koşullarında kullanım için aerosol sistemleri uygun çözümdür. Aerosol elektriksel olarak iletken değildir, yani yangın söndürme sırasında elektronik bileşenleri etkilemez. Ancak, boşalma sonrasında mutlaka elektronik bileşenler temizlenmelidir. Aksi taktirde hava nemi ile birlikte korozyon oluşmaktadır. Aerosol sistemleri, aerosol partiküllerini kimyasal yanma reaksiyonlarını engelleyen bir söndürücü madde olarak kullanmaktadır. Aerosol jeneratörleri, bir kimyasal reaksiyonla tetiklenene kadar söndürme maddesini üretmezler. 

Referanslar 

FOGTEC tarafından üretilen yangın algılama ve söndürme sistemleri tüm dünyada 12.000’den fazla raylı sistem aracında kullanılmaktadır. Fogtec dünyadaki en fazla referansa sahip firmaların başında gelmektedir.   

  • High Speed Trains 
  • Intercity Trains 
  • Regional DMUs und EMUs 
  • Single and Double Deck Coaches  
  • Light Rail Vehicles 
  • Metros 
  • Monorails 
  • ElectricLocomotives 
  • Diesel Locomotives 
  • Track Working Machines  


Uygulamalar 

Yolcu Bölmeleri – Yolcu Güvenliği 

İnsanların güvenliği en büyük önceliğe sahiptir. Aynı zamanda, yolcular en büyük tehlikeyi oluşturmaktadır. Vandalizm yangınların en sık nedenlerinden biridir. “Dynamic dual alarm dependency” teknolojisi bu alanda yangınla mücadele için en etkili sistem olarak kendini gösterir ve yanlış alarm riskini en aza indirir. Duman yangınlar için anahtar bir algılama parametresidir. Termik olarak aktive olan sistemler yolcu bölmesi için uygun değildir. Özellikle su sisi (Watermist) sistemi, yolcu kompartımanlarındaki en uygun yangın söndürme teknolojisidir, çünkü gazlı söndürme sistemlerinden farklı olarak, ön uyarı süreleri olmadan devreye sokulabilir. Kapıları ve pencereleri kapatmaya gerek yoktur. Yüksek basınçlı su sisi sistemi yangını hızla söndürür ve insanlar için güvenlik bölgeleri ve tahliye alanları oluşturmaya yardımcı olur. 

 

Lokomotifler ve Dizel Motor Odaları – Sürücü Teknolojisi için Güvenlik 

Dizel motor odalarında ana tehlikeler yağ, yağlayıcılar, mikro sızıntılar ve boru kırılmalarıdır. Dizel motor odalarında belirli bir proje tasarımını içeren lineer ısı dedektörü ile termal algılama kullanılır. Yangınla mücadele için, yüksek basınçlı su sisi (Watermist) veya kullanılması tavsiye edilir. 

Elektrik Dağıtım ve Kontrol Ekipmanı – Raylı Sistem Teknolojisi için Güvenlik

Raylı sistemler için, çekiş sistemi, yardımcı sistemler, yerleşik elektrik güç kaynağı ve sürücüler, sinyal ve kontrol sistemleri özel bir yangın koruması gerektirir. Bir doğrusal ısı veya duman detektörü, yangınların termal olarak derhal tespit edilmesini sağlar. Uygun yangın söndürme teknolojisi, elektrikli bileşenlerin bileşimine göre seçilir. Seçenekler yüksek basınçlı su sisi veya gazlı söndürme sistemlerini içerir. 

 

FOGTEC’in yeraltı demiryolu nakil sistemlerine bu yeni yaklaşımı, raylı taşıtları ve bunlara ait altyapıyı (istasyonlar vb.) birbirinden bağımsız değil, bir bütün olarak ele alır. Yenilikçi çözümlerimiz, altyapının taleplerini azaltırken aynı zamanda araç ve altyapıyı da içeren tüm sistemin güvenliğini ve kullanılabilirliğini artırır. Akıllı Kavramların uygulanmasının faydaları şunlardır: 

  • Tahliye ve acil durum kavramları basitleştirilmiştir.
  • Tasarım esnekliği ve istasyonlar ve taşıtlar için esnek malzeme seçimi nedeniyle tasarruf için muazzam bir potansiyel.
  • Altyapının maliyet yapısı optimize edilmiştir;daha küçük duman tahliyesistemleri ve daha az kaçış yolları. 

Akıllı Kavramlar, verimliliği arttırır ve yeraltı demiryolu taşımacılığının maliyet yapısını düşürür. 

EN 45545-2: 2013 Avrupa Demiryolu Endüstrisi için Yeni Yangın Sınıflandırmaları ve Yangın Test Yöntemleri 

İnşaat Ürünleri Direktifi (CPD Construction Products Directive) gibi Avrupa Direktifleri, Avrupa düzenleyicilerinin ve sanayilerinin, binaların yapımında kullanılan ürünleri değerlendirmek için uyumlaştırılmış test yöntemlerini ve sınıflandırma sistemini kullanmalarını sağlamıştır. Avrupa Demiryolu Endüstrisi, özellikle demiryolu vagonlarının birlikte çalışabilirliğini kolaylaştırmak için uyumlaştırılmış prosedürleri geliştirmektedir. 

Avrupa sınır ötesi demiryolu hareketlerindeki büyüme, araçlarda kullanılan malzemeler için hem test yöntemlerinin hem de sınıflandırma sistemlerinin Avrupa uyumuna olan ihtiyacını daha da vurgulamıştır. Avrupa Komisyonu, Avrupa genelinde demiryolu arabalarında kullanılan ürünlerin ve malzemelerin sınıflandırılmasında kullanılmak üzere yangın testi yöntemlerini belirlemek ve standardize etmek için CEN (CEN 256 WG 1) kuruluşunu görevlendirmiştir. 2013 yılında, CEN 256 WG1 ve TC9X WG3, aşağıdakileri içeren 7 adet standart EN 45545, “Demir Yolu Taşıtlarında Yangın Koruması” yayınlamıştır: 

  • Bölüm 1: Genel
  • Bölüm 2: Malzemelerin yangın davranışları için gereklilikler vebileşenler
  • Bölüm 3: Yangın bariyerleri için yangın dayanımı gereksinimleri
  • Bölüm 4: Demiryoluaraçlarıtasarımında yangın güvenliği gereksinimleri 
  • Bölüm 5:Elektrikliekipman için yangın güvenliği gereksinimleri (tramvay, yol rehberli otobüsler ve manyetik kaldırma araçları) 
  • Bölüm 6: Yangın kontrol ve yönetim sistemleri
  • Bölüm 7: Yanıcı sıvı ve yanıcı gaz için yangın güvenliği gereksinimleritesisatı

Bölüm 2, yangın test yöntemlerine, test koşullarına ve döşeme, koltuklar, kablolar ve liste dışı ürünler de dahil olmak üzere yapısal ürünlerin sınıflandırılması için gerekli yangın performansına tepkime reaksiyonunu tanımlamaktadır. Bu standart şunları belirtir: 

  • Demiryolu araçları, tasarımları ve işletimleriyle ilgili yangın tehlikesi düzeyine göre sınıflandırılır.
  • Üç tehlike seviyesi HL 1, HL 2,HL 3 tanımlanmıştır, HL 1 en düşük gereksinimdir ve HL 3 en yüksek değerdir.
  • Kullanılan test yöntemleri, araştırılan ürüne bağlıdır.

Tüm ürünlerin performansı, tutuşabilirliğe, alev yayılmasına ve üretilen ısı, duman ve zehirli duman miktarlarına göre belirlenir. Yangın testlerin amacı ürünleri, yapısal ürünler, koltuklar, kablolar ve liste dışı ürünler de dahil olmak üzere gruplara ayrılan son uygulamalarına göre nitelendirmek ve sınıflandırmaktır. Bu ürün gruplarının her biri, belirli bir performans gereksinimi seviyesini (R1’den R26’ya listelenmiştir) karşılamak zorundadır. Her gereksinim, her bir yangın riski seviyesi HL 1 ila HL 3 için uygulanan karşılık gelen bir dizi test performans kriterine sahiptir. 

“Smart Concepts” Akıllı Kavramlar  Sebep ile Savaş, Sonuç ile Değil