Mutfak Davlumbaz İçi Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri

mutfak-davlumbaz-sondurme-1

Mutfak Davlumbaz (Kicthen Hood Protection) Söndürme Sistemleri

Bina içerisindeki pişirme yapılan mutfak davlumbazları en büyük yangın riski taşıyan noktalardan biridir. Davlumbaz yüzeyinde, filtre ünitesinde ve hava tahliye kanalı içerisinde biriken yağlar belirli sıcaklıkda parlayarak ciddi derecede yanmaya başlayabilir. Saniyeler içerisinde bu alevler restaurant kısmını, baca çevresini vb sarabilir.

Yangın Yönetmeliği  gereği endüstriyel mutfaklarda, hastane, otel  ve  alışveriş merkezleri (AVM)  gibi insan yoğun  binalarda içerisinde tesis edilmiş davlumbazlar otomatik söndürme sistemi ile korunmak zorundadır.

Nasıl Çalışır?

Sıvı kimyasal söndürücü tip vanası gergi teline üzerindeki belli sıcaklıkta kopan ergir lehimlerden (fusible link) herhangi birinin kopması sonucu aktive olur. Söndürücü sıvı, pişirici bölümlere (kuzine, ocak, kızartıcı, ızgara vb) davlumbaz içine ve egzost kanalı içine sıvıyı uygun nozullardan aynı anda boşalır. Dizayn ve doğru sayıda doğru tip nozul kullanılması çok önemlidir.  

Özel üretim söndürücü sıvı boşaldığı yüzeyde “köpüğe yakın“ hale dönüşür ve battaniye etkisi yaparak oksijenle teması önler. Buna “saponification“ adı verilir. Sistemde korozif olmayan düşük pH dereceli potasyum karbonat içerikli sıvılar kullanılır.

Bu sistemlerde UL300, APRAGAZ CE, EN16282-7, EN3-8, EN1866-2 sertifikalı gibi sertifikalı ürünlerlerin kullanımı, doğru tasarım ve doğru uygulama yapılması çok önemlidir. Kirli ortam nedeniyle düzenli bakım yapılması çok önemlidir. Aksi taktirde bu sistemler devre dışı kalabilir.

Ülkemizde dikkat edilecek bir konu ise; CO2 gazı tercih edilmesi durumunda çok sayıda silindir kullanılması gerekmektedir. Bu sistemlerin dar alanda mutfakta boşalması insanları ölümcül riske atabilecektir. Ayrıca yetersiz sayıda silindir kullanımı da söndürmeye yetmeyecektir.

Mutfak ve lokanta (restoran) bölümleri ayrı yangın riskleridir. Mutfakta servis penceresi varsa yangın perdeleri ile kapatılması ve fiziki olarak diğer ortamlardan ayrılması sağlanmalıdır. Detayları yangın perdeleri bölümüne bakınız.  

LEHAVOT LVT
KITCHENSHIELD

LVT KITCHENSHIELD, halka açık restoranlarda, otellerde, hastanelerde ve daha fazlasında mutfak davlumbazları için tasarlanmış Otomatik Yangın Algılama ve Söndürme sistemidir.

LVT KITCHENSHIELD Mutfak Davlumbaz Davlumbaz Söndürme Sistemi UL300 listelidir, NFPA 17A ve NFPA 96 standartlarına uygundur. Ayrıca APRAGAZ CE, EN16282-7, EN3-8, EN1866-2 sertifikalarına sahiptir.

MUTFAKLARDAKİ YANGIN TEHLİKELERİ

Elektrikli ve gazla çalışan mutfak pişirme aletleri büyük miktarda yanıcı maddeler kullanır;

  • Açık alev
  • Tamamen dolmuş yağ tutucuları
  • Kötü bakım
  • Yıpranmış elektrik kabloları veya arızalı donanım

LVT KITCHENSHIELD SİSTEM DETAYI

mutfak-davumbaz-sondurme-02

Isı belirli bir seviyeye arttıkça, eriyebilir bağlantı (fusible link), kablo üzerindeki gerilimi azaltan ve sistemi etkinleştiren eleman olarak çalışacaktır.

Sonrasında kanıtlanmış yangın söndürücü madde kullanarak yangın bastırılır.

Yeniden Ateşleme Önleme; Yüksek performanslı sistem gaz veya elektrik beslemesini kesintiye uğratarak yangın söndürüldükten sonra yangının yeniden tutuşmasını önler.

ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLER VE FAYDALAR

  • Basit ve bakımı kolay sistem
  • Hızlı yangın algılama
  • Otomatik ve manuel çalışma
  • Maksimum söndürme kapsamı
  • Uygun maliyet
  • Cihazlar ve enerji temini için çift bastırma işlemi (Gaz ve EC)
  • Deşarj sonrasında kolay mutfak temizliği
  • Paslanmaz çelik dostu yangın söndürme maddesi
  • Su bazlı çevre dostu maddeler
  • Boşalma sonrası hızlı ve kolay sistem dolumu
  • UL300, APRAGAZ CE, EN16282-7, EN3-8, EN1866-2 sertifikaları