Uluslararası nitelikte, Türkiye ve bölgesinde “Yangın-Güvenlik-Entegrasyon” sistemleri alanında en yenilikçi “Teknolojik” çözümleri “ulusal” ve “uluslararası” standartlara (EN, NFPA, IMO vb.) uygun kalite belgelerine (LPCB, VdS, UL, FM vb.) sahip ürünler sunarak faaliyet göstermekteyiz.

Oxyreduct Aktif Yangın Riski Önleme Sistemi

Anasayfa Oxyreduct Aktif Yangın Riski Önleme Sistemi
ENTEGRE BİNA TEKNOLOJİLERİ
YANGIN KORUNUM SİSTEMLERİ

Genel Tanıtım ve Sistem Broşürü

Firmamız hakkında detaylı bilgi almak için broşürümüze inceleyiniz.
PDF indir

Oxyreduct Aktif Yangın Riski Önleme Sistemi

Yangında oluşan zarar sadece alev veya yüksek sıcaklıkdan oluşmamaktadır. Aynı zamanda oluşan duman  ve içerisinde ki özellikle HF asiti kalıcı hasarlara neden olmaktadır. Diğer yandan yangını söndürmek için yapılacak müdahale etme sırasında da önemli derecede aşağıdaki hasarlar oluşmaktadır:
 

Tahliye sırasında fiziki darbelerle, Yangın hortumu ve söndürücülerinin darbeleri sonucu hasarlar, su, kimyasal toz , köpük vb.kullanılması geri dönüşümü olmayan deformasyonlar, İtfaiyecilerin ulaşabilmek veya dumanı tahliye edebilmek amacıyla açacakları girişler sırasında oluşabilecek hasarlar, İtfaiyecinin yangının kaynağına ulaşana kadar esasen direk söndürmeye faydası olmayan gereksiz olarak su veya söndürücünün verdiği hasarlar. Elektrik kesintisi veya  elektriki şoklar sonucu bilgisayarlarda oluşabilecek “data” kayiplari. Oluşan hasar sonrası iş kayıpları ve telafisi olanaklı olamayan “zamansal” kayıplar 

* Hiçbir söndürme sistemi senaryo dışında oluşabilecek yangını söndüremez veya bakımı yapılmayan bir söndürme sistemi garantisi olamaz. Bu nedenle Yangın SÖNDÜRME yerine Yangını oluşmadan ÖNLEMEmek tercih etmek kaçınılmazdır.

WAGNER
Oxy-Reduct Sistemi Uygulacanak Mekanlar: Arşivler, Elektrik Odaları, Bilgiişlem Merkezleri, server odaları,Telafisi mümkün olmayan değerli kağıt, evrak, eşya vb depoları, Hassas veya değerli cihaz odaları, Yüksek depolar, Soğuk depolar, Müzeler, Kütüphaneler vb.

OxyReduct oksijen azaltma yöntemi ile aktif olarak sürekli yangın oluşmayan atmosfer yaratır. Prensip olarak birçok materyal %15.9 oksijen seviyesi altında tutuşamaz. İnsanların belirli sürelerde korunan hacimde çalışabileceği ancak yangının oluşmasına müsade etmeyecek kadar düşük oksijen seviyesi ile aktif koruma sağlar.

Bu amaçla normal şartlarda deniz seviyesindeki %20.95 O2 (oksijen) / %78.09 N2 (Azot) oranı, %15 O2 / %84.28 N2 oranına azot jeneratörleri sayesinde gerektiği kadar azot gazı boşaltılarak atmosfer değişimi sağlanır. Sistem konrol paneli sayesinde sürekli ortamdaki oksijeni ölçer ve homojen bir şekilde sürekli ortamın aynı oksijen seviyesinde kalmasını sağlar. Wagner tarafından üretilen OxyReduct sistemleri Alman VdS onaylıdır ve dünyada olan 500’ün üzerinde referansa sahiptir. VdS onaylı özel yazılım ile uygulamaya göre tüm hesaplamalar ve tasarım Wagner tarafından yapılmaktadır.

* Projelendirmede dikkat edilmesi gereken noktalar: 

  • İnsanların sürekli bulunacağı mekanlar ile korunacak mekanlar birbirinden ayrılmalıdır.  Örneğin server odası- operator odası ayrımı veya Arşiv odaları ile koridorlar. Gerekirse Arşivlerin sınıflandırılması. 
  • Yangında korunması gereken mekanlar otomatik söndürme sistemi yapılsın veya yapılmasın her koşulda yangına karşı belirli dayanımda yapılmalıdır: Pencere Olmaması , Kapıları yangına dayanıklı ve sızdırmaz özellikte ve kendinden kapanır özellikte olması gereklidir. 
  • Oxy-reduct sisteminin daha düşük periyotlarda kompesörleri devreye alıp çıkarması için odaların mümkün olduğunca sızdırmaz olması, ortak kapılarda giriş holu ( air-lock/ çift kapı ) yapılmasında fayda vardır. 
  • Elektrik odaları, trafo odaları vb yerlerde kapıların panjurlu tip olmaması ve havalandırma gerekli ise cebri olarak fanlarla yapılması ve yangın sırasında durdurulması gerekmektedir.   
  • Birçok oda tek merkez Oxyreduct sisteminden beslenebilecektir. Bu nedenle bu Oxyreduct odası tahsis edilmesi yeterli olacaktır.  
  • Oxyreduct odası tercihen bina dışarısında olabileceği gibi dışarıdan hava alış verişine müsait dahili bir odadan da olabilecektir. 
TÜYAK 2011 Sempozyum ve Sergisinde Wagner OxyReduct teması ile katılım gösterdik. OxyReduct sistemi kurulu bulunan Wagner Tırını ziyaret eden rekor seviyedeki katılımcı sistemin teknolojisi hakkında detaylı bilgi aldı…
MEDYA’dan

Sn. Gökhan Aktaş ile röportaj

OxyReduct’ ın en önemli özelliği yangın riskini ortadan kaldırarak işletmenin devamlılığını garanti etmesidir.

“İşletmenizde meydana gelen bir yangında oluşan hasarı sigorta aracılığı ile karşılayabilirsiniz. Ancak uğradığınız diğer kayıpları sigorta şirketinin karşılaması mümkün değildir; bunların en önemlisi de geri getiremeyeceğiniz zaman ve itibardır” diyen Aktaş, şöyle devam etti. “Yangın önleme, algılama ve söndürme sistemleri firmanızın malını, canını ve işini korur. ” Günümüz katı rekabet ortamında ürünlerin raflardan kısa süre içinde olsa çekilmesinin çok ciddi sonuçlar doğurabileceği muhakkakdır. Bir yangın durumunda işletmenizde, deponuzda stok olarak bulunan ürünleriniz kaybetmişseniz ya da üretim yapma sıkıntısı yaşıyorsanız işler daha da zorlaşır. İşte bu sebeple son yıllarda oksijen azaltma yöntemi ile aktif yangın önleme ve erken uyarı sistemlerine olan ilgi ve talep artıyor.

Oxy Reduct sistemi hakkında detaylı bilgi

Memnuniyetle. Oxy Reduct, Türkiye temsilciliğini yapmakta olduğumuz Alman Wagner firmasının aktif yangın önleme alanındaki bir ürünü. Ana sponsorlarından biri olduğumuz , 13-14 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen “TÜYAK 2011 Sempozyum ve Sergisi” nde, Wagner firması ile birlikte ürünün tanıtım ve sunumunu gerçekleştirdik. Almanya’ dan özel olarak getirilen demo tırında yaklaşık 300 kişiye birebir, Oxy Reduct sisteminin nasıl çalıştığını yakından görme, test etme imkanı sunduk. İsteyen ilgili ziyaretçilerimize sistemin makine dairesini de görme fırsatı da tanıdık.

Oksijen Oranı %15,9’un Altındayken Yanma Gerçekleşmez !!

Sistemin temel çalışma mantığı hava içerisinde varolan oksijen oranını düşürerek yangının meydana gelmesini önlemektir. Prensip olarak birçok malzeme, havadaki oksijen oranı % 15,9’ un altına indiğinde tutuşmaz. Buradan hareketle azot jeneratörleri aracılığıyla ortama gerektiği kadar azot verilerek oksijen oranının düşmesi sağlanır ve yangın meydana gelmesini önleyecek atmosfer yaratılır. Normal şartlarda deniz seviyesinde hava içinde % 20,95 oranında O2 ( Oksijen ) ve % 78,09 oranında N2 ( Azot) bulunur. Oxy Reduct sisteminde sensörler tarafından oksijen oranı sürekli ölçüler ve sistem kontrol paneli tarafından aynı seviyede kalması sağlanır. Teknik olarak bu sistemde yangın riskini sıfır olarak değerlendirebiliriz. Zira bilinen A sınıfı materyallerin çok büyük bir kısmı bu orandaki bir oksijenin bulunduğu ortamlarda tutuşma, yanma özelliği göstermez. Buradan bir kez daha vurgulamak istediğim bir konu var. Protek ve Wagner olarak dünyanın Oxy Reduct sistemi ile korunan en büyük binası olan lojistik merkezi uygulamasını ülkemizde gerçekleştirmekteyiz. Otomatik sistemle çalışan bir depo olan bu binanın inşası Kocaeli Başiskele’ de devam etmektedir.

Teknolojinin ortaya çıkışı

Oksijen oranını azaltarak yangını önleme; birçok ürün ve sistemde olduğu gibi askeri amaçlarla keşfedilmiş bir teknolojidir. Özellikle roketlerin depolandığı alanlarda varolan en büyük tehlikelerden birisi patlama ve yangındır. Bu tür patlayıcıların bulunduğu ortamların inertizasyon ( etkisizleştirme ) yöntemi ile güvenli hale getirilmesi uzun yıllardır uygulanmaktadır. Yangın oluştuğunda söndürmek için geçecek zaman çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinden veya su gibi söndürücünün bizzat kendisinin hasar neden olması yangını önlemeye yönelik böyle bir teknoloji geliştirme zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

Oxyreduct, VDS Onaylıdır !!

Dünyada ilk olarak Wagner bu teknolojiyi endüstriyel anlamda kullanılabilecek, ürün ve sistemler şekline getirerek hizmete sunmuştur. İki binli yıllarda sisteme son şeklini veren firma dört yıllık bir hazırlığın ardından 2006 yılında VdS’ in onayına sunmuş ve 2007 yılında da Oxy Reduct onay almıştır. VdS esasında Alman Sigortacılar Birliği’ dir. Bununla birlikte Almanya’ nın yangından korunma ve güvenlik alanlarında en önemli akreditasyon firmasıdır. Tıpkı Amerika’ da ki UL ve FM, İngiltere’ deki LPCB gibi çalışmalar yapmaktadır. Hatta ülkemizde yangın ve güvenlik konusundaki standartlar yeterli olmadığı için birçok alanda VdS ölçütleri geçerli olarak kabul edilmektedir.

Wagner hakkında da bilgi

Wagner üretiminin tamamını Almanya’ da ki tesislerinde gerçekleştiriyor. Oxy Reduct yanında çok hassas yangın algılama sistemleri ve ürünleri konusunda üretimleri var. Birçok önemli firmaya OEM olarak hassas duman algılama sistemleri ( TITANUS) üretimi ile hizmet vermektedir. Almanya Hannover şehrine yakı tesislerinde üretim yapılıyor. Aynı zamanda çok büyük bir Ar-Ge tesisine de sahip. Dünya genelinde de Almanya dışında yedi ülkede kendi ofisleri, bunun dışındaki birçok ülkede de distribütörleri aracılığı ile hizmet veriyorlar. Wagner’ in en önemli özelliklerinden birisi de yangın korunumu, algılama ve söndürme sistemleri konusunda VdS onaylı uygulayıcı bir firma olmasıdır. Kendi ürettiği ürünler dışında elektronik algılama, gazlı söndürme sistemleri gibi birçok uygulamayı Almanya’ da yıllardır uyguluyorlar. Yıllardır süregelen bu tecrübenin sonucunda ortaya çıkan en son ürünlerden biriside patenti kendilerine ait olan aktif yangın önleme sistemi olan Oxy-Reduct sistemidir.

Wagner’in 600’den Fazla Referansı Var !!

Oksijen azaltarak yangın önleme sistemleri üretimi yapan dünya genelinde 10 civarında firma var. Özellikle Wagner’ in bu alandaki başarılı uygulamaları sektöre ilgi duyan firma sayısını artırmış durumda. Fakat Wagner burada da farkını ortaya koyuyor. Wagner’ in bu alanda 600 den fazla referansı bulunurken en yakın rakibinin bildiğim kadarı ile 100 civarında referansı var, açık ara olarak liderliğini sürdürüyor. VdS onaylı olmasi fark yaratıyor.

Oxy Reduct daha çok nerelerde tercih ediliyor? Niçin firmalar ve kurumlar Oxy Reduct’ı tercih etmeli?

Oxy Reduct öncelikle yangın çıktığında telafisi mümkün olmayan ürünlerin bulunduğu ortamlarda, sonrasında ise söndürme çalışmalarının ya da oluşan duman ve sıcaklığın ortama, içeride bulunan ürünlere zarar vermesinin istenmediği yerlerde tercih edilmektedir. Birinci gruba müzeler, resmi kurum arşivleri, özel arşivler, koleksiyon depoları, çok değerli verilerin bulunduğu bilgi işlem merkezleri gibi kurum ve işletmeler girmektedir. Bir müze deposunda, çok değerli elyazması kitapların bulunduğu bir arşivde yangın çıkması durumunda, beklide maddi olarak kıymet biçilemeyecek kitap ve malzemeler kaybedilebilir. Ya da bir bankanın tüm bilgilerinin fiziksel olarak saklandığı bilgi işlem merkezleri, sunucu odaları gibi yerlerde yangının meydana gelmesini önlemek en temel hedeflerden biri olmalıdır. Bunun yanında insanların çalışmadığı, sürekli bulunmadığı nispeten daha küçük olan firma arşivleri ve depoları da bu sistemle çok efektif bir şekilde kullanılabilir. Bununla ilgili olarak Wagner yeni ürünler üzerinde çalışmakta ve son olarak OxyCompact sistemini geliştirdi. İnsan bulunmayan tam otomatik depolama tesisleri ve izolasyon problem olmayan Soğuk hava tesisleri en ideal uygulama alanlarıdır.
İkinci grupta ise söndürme işlemi sırasında işletmeye ve içindeki ürünlere, yangın söndürücü olarak kullanılan su veya gazların ya da oluşan duman ve ısının zarar verebileceği; tekstil depoları, kağıt gibi ürünlerin saklandığı depolar, ofis binaları gibi yerleri sayabiliriz. Bize bu konuda yaklaşık yedi yıl önce gelen ilk taleplerden birisini örnek olarak verebilirim. Bir tekstil firmasının deposunda yangın meydana gelmiş ve ürünler yanmadan dolayı zarar görmemesine rağmen oluşan dumanın giysilere işlemesi sonucu çok büyük miktarda hazır stok çöpe gitmişti. Firmada bunun tekrar yaşanmaması için neler yapılabileceği konusunda bizlere danışmıştı.Bizde bu konuda yaptığımız araştırmalar sonucunda Wagner firmasını bulduk ve VdS’ in bir konferansı için Almanya’ da bulunduğumuz bir zamanda firma ile tanışma fırsatı yakaladık.

Sigorta Bazı Zararları Karşılayamaz !!

Aslında buradaki en önemli noktalardan birinin özellikle vurgulamak istiyorum. Yangın meydana geldiğinde ve sonrasında oluşacak hasarların önemli bir bölümünü sigorta aracılığı ile karşılayabilirsiniz. Ancak stokunuzun önemli bir bölümünü kaybetmiş iseniz ve bu yangında üretim kabiliyetiniz de zarar görmüşse müşterilerinizi etkilemeden, rakipleriniz oluşan boşluğu doldurmadan üretime başlamak ve piyasada güçlü bir şekilde yer almak oldukça zor olacaktır. Dünyadaki ve ülkemizdeki birçok uygulamanın temelinde işte bu düşünce ve kaygı yatmaktadır ki son derece doğrudur. Günümüz katı rekabet ortamında ürünlerinizin raflarda, tezgahlarda kısa süre için olsa da bulunmaması firmanın itibarı ve güvenilirliğini çok olumsuz olarak etkileyebilecektir.
Üçüncü olarak son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan, stoklama ve yüklemelerin tam otomasyon sistemi sayesinde ve robotlar aracılığı ile yapıldığı depolar ve lojistik merkezlerini sayabiliriz. İnsanların çalışmadığı, giriş çıkışların tamamen kontrol altında ve özel bölümlerde yapıldığı bu depolar Oxy Reduct sistemi ile mükemmel bir yangın korunumuna sahip olabilir.

Proje Aşamasından İtibaren Uygunluk Olmalı !!

Eğer işletme şartlarınız uygun ise Oxy Reduct size bu konuda en yüksek düzeyde güvenlik sağlayacaktır. Uygunluk konusuna detaylı bir açıklama yapmak istersek şunları söyleyebiliriz. Oxy Reduct sistemini bir ortamda uygulayabilmek için öncelikle fiziksel şartların buna uygun olması gerekmektedir. Çünkü Oxy Reduct kesin bir yalıtım gerektirir. Ortamdaki hava sürekli kontrol altında olmalı ve gerektiği durumlarda azot verilerek oksijen oranı belirlenen oranın altında tutulmalıdır. Eğer ortam yeterli yalıtıma sahip değilse sistem aşırı çalışacak buda işletme giderlerinin artmasını ve verimin düşmesini beraberinde getirecektir. Mevcut yapılara uygulanması konusunda da çeşitli handikaplar yaşanabilmektedir. Mesela sandviç panel kullanılarak yapılmış bir binada Oxy Reduct kullanmak çok mantıklı değildir, zira elektrik kullanımınız makul seviyelerin üzerinde olacak buda yatırımınızın karşılığını almanızı geciktirecektir. Bunun yanında yalıtımın nispeten daha kolay olduğu küçük arşiv odaları, bilgi işlem merkezleri, fazla pencere ya da kapının olmadığı yerlerde bu sistemi kurup işletmek daha kolay olacaktır. Eğer yeni bir binanın yapılması söz konusu ise proje aşamasından başlayarak bu sisteme uygun yapılacak düzenlemeler, en yüksek düzeyde koruma ve tasarruf sağlayacaktır. İkinci olarak değineceğimiz konu bu sistemin kurulduğu ortamlarda insanların bulunması ve çalışmasıdır. Alman sağlık bakanlığının ölçütlerine göre oksijen oranı % 15’ e kadar olan yerlerde insanlar çalışabiliyor; ancak bir kısıtlama söz konusu. Dört saatlik çalışma sonrasında yarım saatlik arada normal şartlarda bulunma zorunluluğu var ve döngü bu şekilde devam ediyor. Bugüne kadar yapılan sistemlerle ilgili bilinen ciddi bir sağlık sorunu yaşanmadığını biliyoruz.

Quick Release Sistemi Daha Esnek ve İnsanların Bulunduğu Mekanlarda Uygulama Olanağı Sağlar !!

Bu noktada Oxy Reduct’ ın farklı bir versiyonu olan ve insanların daha fazla çalıştığı yerlerde kullanılmasına olanak sağlayan “Quick Release” ( hızlı salıverme ) sisteminden bahsetmek isterim. Quick Release’ da oksijen seviyesi % 17,2 ye kadar düşürülüyor ki bu oran için Almanya sağlık bakanlığı tarafından belirlenmiş herhangi bir kısıtlama yok. Bu oksijen oranında yangın riski var ancak yangının büyüme ve yayılma hızı son derece düşüktür. Yangın meydana geldiğinde hassas detektörler sayesinde ( normal detektörlerden 100 kata kadar daha duyarlı ) tespit edilmekte ve silindirlerde depolanan ilave azot gazı son derece hızlı bir şekilde ortama salıverilmektedir. Bu da saniyelerle ifade edebileceğimiz bir sürede oksijen oranının % 15 seviyelerine inmesi ve yine saniyeler içerisinde yangının sönmüş olması anlamına gelir. Konuşmamız sırasında Almanya Sağlık Bakanlığı’ nın adını sıkça anmak zorunda kalıyoruz; çünkü dünyada bu konuda en çok çalışma yapan, ölçütleri belirlemiş olan en önemli kurum onlar. Bu yüzden de otorite olarak onların söylediklerini şu anda ölçüt olarak almak durumunda kalıyoruz. Örneğin bizimde içinde bulunduğumuz çok sayıda ülkede bu konuda belirlenmiş herhangi bir yazılı standart bulunmamaktadır.
Ülkemizde Oxy Reduct referansları var mı?

Dünyanın En Büyük Oxyreduct Sistemi Kocaeli’de Kuruluyor !!!

Oxy Reduct konusundaki ilk referansımız 2007’ de yaptığımız Vehbi Koç Müzesinin özel arşivinin korunduğu projedir. İstanbul Taşdelen’ de, rahmetli Vehbi Koç’ tan miras kalan eşyalar müzeye bağlı bir depoda bizim kurduğumuz sistemle korunmakta. Bildiğimiz kadarı ile burası Türkiye’ de oksijen azaltma sistemi kullanılarak yapılan ilk projedir. İkinci referansımız da biraz önce bahsettiğim lojistik merkezi projesi ve yapımı devam ediyor. Hayat Kimya firmasının Kocaeli Başiskele’ de bulunan fabrika sahası içinde bulunan merkez, 600.000 m3 hacminde, 46 metre yüksekliğinde ve tam otomatik, insansız barcode sistemi ile robot taşıyıcıların taşıma yaptığı depo sistemi ile inşa ediliyor. Her şeyiyle çok özel olan bu projenin aktif yangın önleme sistemini Wagner ile birlikte biz yapmaktayız ve işletmenin 2012 Haziran ayında devreye girmesi planlanıyor. Ülkemizde ve tek hacim olarak yapılan dünyada bilinen en büyük otomatik depolama tesisleridir. Hedef 100 milyon Euro değerinde malzemenin stoklanması ve maksimum hızda logistiğinin sağlanmasıdır.

Yangın Sigortası Konusunda Bir Avantaj Sağlıyor Mu?

Ülkemiz için henüz çok yeni bir teknoloji olduğu için sigorta konusunda çalışma var mı bilmiyorum. Ancak Fransız sigorta şirketi Axa’ nın Oxy Reduct sisteminin yangın risklerine karşı tavsiye edildiğini belirten bir raporu olduğunu biliyorum. Hatta bu sistemin kullanıldığı işletmelerde yangın sigorta risk primlerinin olmayan işletmelere göre daha düşük olduğunu biliyoruz. İşletme giderinin artmasından kaynaklanan ekstra maliyetlerin bir kısmının bu yolla karşılanması mümkündür.

İşletmenin ve İşinizin Devamı İçin Oxyreduct Sistemi

Fakat sigorta konusunda eklemek istediğim önemli bir husus var. Oxy Reduct sisteminin en önemli artılarından biri belki de en önemlisi işletmenin devamlılığına yaptığı katkıdır. İşletmenizde meydana gelen bir yangında oluşan hasarı sigorta aracılığı ile karşılayabilirsiniz. Ancak uğradığınız diğer kayıpları sigorta şirketinin karşılaması mümkün değildir; bunların en önemlisi de geri getiremeyeceğiniz zaman ve itibardır. Bizimde Protek olarak firma sloganımız “ malınızı, canınızı ve işinizi koruyoruz.” Sanırım anlattıklarımızı en iyi özetleyecek cümlelerden birisi de bu. İşinizi korumak kısmı bizi farklılaştıran en önemli nokta sanırım.

Sisteme Olan İlgi Nasıl?

Konuştuğumuz gibi teknoloji hem dünya hem de ülkemiz için oldukça yeni. Böyle bir sistemin varlığından bile haberdar olmayan çok sayıda firma ve insan var. Her fırsatı değerlendirerek OxyReduct’ ı anlatmaya, tanıtmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalar devam ettikçe ilgi ve taleplerde kendiliğinden geliyor. Özellikle son birkaç yıl içinde oldukça fazla istek geliyor; bilgi ve teklif isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bahsettiğimiz gibi TÜYAK 2011 Sempozyum ve Sergisi’ nde demo tırı ile yaptığımız sunumlar çok ilgi gördü ve beğenildi. Sizler gibi sektörel basın aracılığı ile yaptığımız çalışmaların da bu ilgiyi artıracağını düşünüyorum.

Birkaç Saniye Bile Büyük Kayıplar Yaratabilir !!

Ülkemizde sayıları hızla artan bilgi işlem merkezlerinden ciddi bir talep var ve bizim de bu alanda önemli bir beklentimiz oluştu. Günümüzde bilgiye ulaşmada hız artık çok önemli ve bu önem her geçen gün daha da artıyor. Kaybedilecek birkaç saniye bile çok ciddi sıkıntı ve kayıplara yol açabilir. Borsada birkaç dakika işlem yapılamaması, bir bankanın tüm şubelerinde yaşanacak birkaç saniyelik bir kesinti, internet bağlantısında oluşan bir arıza tahmin edilemeyecek sonuçlar doğurabilir. Daha önce de vurguladığım gibi bu tip yerlerde önemli olan yangın çıktığında söndürmek değil, yangın çıkmasını önleyecek tedbirler almaktır. Ülkemizde gerçek bir olay da 4 dakikalık bir kesintinin yaklaşık 500.000 dolar zarar neden olduğunu bir IT uzmanından ögrenmiştim.

Dünyadaki referanslardan örnekler verebilir misiniz? Çok farklı bir proje var mı ?

Wagner’ in daha önce söylediğim gibi 600’ ün üzerinde referansı var. İlk aklıma gelenler; şu an yapımı devam eden İngiltere’ nin en büyük kütüphanesi olan British Library, ünlü giyim markası Hugo Boss ( Avrupa’ da ki yedi ayrı deposunu tek merkezde birleştirdikten sonra sistemi kurdu ), onlarca bilgi işlem merkezi, Fujitsu bilgisayar. Sanırım en ilginç olanlardan biri McDonald’s firmasının Fransa’ da ki merkezi deposu( McKane) . Farkı da OxyReduct’ ın soğuk hava depolarında kurulmuş olması; yani etler, sebzeler, patatesler aklınıza ne geliyorsa. Ziyaretimiz sırasında yetkililere sebebini sorduğumuzda, olası bir yangında bu depolardaki ürünlerin diğerlerine göre çok daha fazla zarar göreceği ve kullanılamaz hale geleceğini belirttiler. Ayrıca bu depolardaki ürünler Güney Avrupadaki ve Fransa’ da ki tüm restoranların yaklaşık 3 aylık stoku olduğundan dolayı telafisi olmayan sonuçları engellemek için OxyReduct’ ı tercih ettiklerini vurguladılar. İmalat zincirinde ve işletmede süreklilik tercih nedeni.

Protek olarak sadece Oxyreduct sistemleri değil projenin ihtiyaçlarına göre en uygun yangın korunum konseptini yatırımcıya sunmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken en yüksek teknolojiyi Sertifikalamndırmış ürünlerle uzman kadromuzun teknik desteği ile vermeği amaçlıyoruz.