- 31 Ekim 2021
Protek Mühendislik Sektör Lideri Olmayı Hedefliyor
2005 yılında İstanbul’da kurulan Protek Mühendislik, günümüzde 35 kişilik kadrosu ile müşterilerine mühendislik çalışmaları, malzeme temini, uygulama, test ve devreye alma hizmetleri konularında hizmet veriyor. Protek Mühendislik Satış ve Pazarlama Müdürü Levent Coşkun, Türkiye pazarında nitelikli mühendislik çözümleri ve sistemleri içeren işlerde yer almayı ve sektör lideri olmayı hedeflediklerini belirtiyor. Ayrıntılar söyleşimizde…
Firmanızı tanıyabilir miyiz? Firma ne zaman ve nerede kuruldu? Firma yapılanmanız hakkında bilgi verir misiniz?
Protek Mühendislik 2005 yılında İstanbul’da kuruldu. Günümüzde 35 kişilik kadromuz ile müşterilerimize mühendislik çalışmaları, malzeme temini, uygulama, test ve devreye alma hizmetleri konularında hizmet veriyoruz. Bunun yanında servis ve periyodik bakım hizmetleri üzerine tüm Türkiye ve dünya çapında faaliyet gösteren bir teknik servis ekibimiz bulunuyor.
Ürün gruplarınız hakkında bilgi verir misiniz? Yeni ürün ve sistemleriniz olacak mı?
Çalışma konularımız genel hatları ile iki ana başlık altında toplanabilir:
- Entegre Bina Teknolojileri (Örnek olarak: Acil Anons ve Seslendirme Sistemleri, Merkezi Saat Sistemleri vb.)
- Yangın Korunum Sistemleri (Örnek olarak: Pro227 Gazlı Söndürme Sistemleri, Yüksek Basınçlı Su Sisi, Yangın ve Duman Perdeleri vb.)
Son zamanlarda hayatımızda kullanımı son derece yaygınlaşan Li-Ion batarya yangınlar için özel olarak geliştirilmiş LITH-EX Batarya Yangın Söndürücüleri bu konuda çok iyi bir örnek, elektrikli araç şarj istasyonları için özel sistem ve uygulamalar ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.
İthalat/İhracat, Ar-Ge çalışmalarınız ve satış sonrası hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Kendi imalatımız olan ve VDS Sistem onayı ile Türkiye içinde kullanılan ve çeşitli ülkelere ihracatını da gerçekleştirdiğimiz PRO227 (HFC227 ea) gazlı söndürme sistemine ek olarak, sistem onaylı ve yerli imalat alternatif gazlı yangın söndürme sistemlerinin çalışma portföyümüze eklenmesi kısa vadeli hedeflerimiz arasında yer alıyor.
Teknik servis kadromuz ile gelişen bir aile olarak, montajı tarafımızca yapılmış olsun ya da olmasın uluslararası sertifikası bulunan (uluslararası ya da yerel yönetmeliklere uygun şekilde imal edilmiş) hemen hemen tüm acil durum sistemlerinin periyodik bakım hizmetlerini verebilen bir yapımız var ve bu yapıyı daha da geliştirmeyi hedefliyoruz.
Ürünlerinizle yer aldığınız referans projelerden bahseder misiniz?
Referans projelerimize verebileceğimiz örnekler:
Equinix (Zenium) Veri Merkezi (Yangın ve Güvenlik Sistemleri): İngiliz bir yatırımcıya ait ve sonradan Amerika merkezli bir firma tarafından satın alınan yerli ve yabancı birçok kullanıcıya kiralık veri merkezi hizmeti sunan, en nitelikli (Toplam 12000 m² beyaz alan kapasitesine sahip) bilgi işlem merkezi olma özelliğini taşıyor.
Kullanılan sistemler:
- Novec1230 Gazlı Yangın Söndürme Sistemi
- Preaction Sprinkler Sulu Söndürme Sistemi
- Hassas Duman Algılama Sistemi
- Yangın Algılama – İhbar ve (EN54 sertifikalı) Acil Anons Sistemleri
- CCTV ve Çevre Güvenlik Sistemleri
Tamamı tarafımızca temin edilerek test ve devreye alımları tamamlanmış ayrıca periyodik bakım hizmetleri tarafımızca veriliyor.
THY LMH Hangarı: İstanbul Yeni Havalimanı’nda bulunan hangar binasında yerden 40 metre yükseklikte 6000 m²’yi aşan alana sahip sabit duman perdelerinin temin ve montajları kendi ekibimizle tamamlandı.
Kullanılan sistemler:
- Sabit Duman Perdeleri
Çam Sakura ve Bilkent Şehir Hastaneleri: Türkiye’nin en büyük şehir hastanelerinden olan bu iki hastane ve bunlara ek olarak İstanbul İkitelli, Bursa, Kayseri, Yozgat, Adana ve Elazığ Şehir Hastanelerinde farklı ana yüklenici firmalarla yapılan çalışmalarda hem kendi ekibimizle hem de alt taşeron firmalar yardımıyla farklı sistemlerin temini, kurulumu ve devreye alımları tamamlandı.
Kullanılan sistemler:
- Yangın ve Duman Perdeleri
- Cam Duman Bariyerleri
- FM200 Gazlı Söndürme Sistemleri
- Novec1230 Gazlı Söndürme Sistemleri
Ek olarak bazı referans projelerimiz şöyle:
- Ankara ve İzmir Türkcell Veri Merkezleri (Yangın Söndürme Sistemleri)
- IBM (Yangın Algılama Sulu ve Gazlı Söndürme Sistemleri)
- Ford Gölcük (Gazlı ve Sulu Yangın Söndürme Sistemleri)
- Capitol AVM (Yangın ve Güvenlik Sistemleri)
Pazar payı/hedeflerinizden bahseder misiniz?
Türkiye pazarında yukarıda bahsettiğimiz özel projelere benzer nitelikli mühendislik çözümleri ve sistemleri içeren işlerde yer almayı ve sektör lideri olmayı hedefliyoruz.
Yangın mühendisliği alanında faaliyet gösteren bir firma olarak, Türkiye’de sektörün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sektörün yeni firmaların da katılımıyla belirli bir ivme kazanmış olmasına rağmen maalesef eksikleri de bulunuyor.
Örnek olarak; tüm dünyada acil durum sistemleri tasarım ve uygulamaları denetim mekanizmaları tarafından kontrol edilerek değerlendirme ve takipleri ciddiyetle yapılırken ve bu süreçte en önemli bağımsız katılımcılar sigorta firmaları iken maalesef Türkiye’de özellikle sigorta firmaları tarafından verilmesi gereken bu denetleme, kontrol ve değerlendirme hizmetlerinin, yetersiz kaldığını ve bu eksikliğin sektörün uluslararası yönetmelikler seviyesinde uygulamalara sahip olmasına engel olduğunu düşünüyoruz.
Buna verebileceğimiz en iyi sektörel örneklerden biri, yolcu taşımacılığıdır. Halihazırda trafikte seyreden veya yeni imal edilen yolcu taşıma araçları için yangın algılama ve söndürme sistemleri kullanımı, ilgili kanun ve yönetmeliklerle tanımlanmış ve bu sistemlerin kontrolleri kolayca yapılabilir olmasına rağmen hayati önem taşıyan bu sistemlerin eksikliğinin, bu sistemlerin kontrollerinden sorumlu muayene istasyonlarında “hafif kusur” listesinde dahi bulunmadığı görülmektedir, umarız en kısa sürede bu ve benzeri eksiklerimizi gidererek daha güvenli ortamlar yaratabilir hale gelebiliriz.
Kaynakça: Şehirlerarası Otobüs Yangınları – Mühendis Ve Makina Güncel, Haziran 2019, www.mmo.org.tr